Dé reden waarom het evenwicht van omega 3 en omega 6 cruciaal is voor een gezond leven - Het Balanshuis
Evenwicht tussen omega 3 en omega 6 vetzuren

Dé reden waarom het evenwicht van omega 3 en omega 6 cruciaal is voor een gezond leven

Omega-3 en Omega-6, ze zijn onmisbaar voor ons als mens. Waarom? Deze vetzuren vervullen belangrijke rollen in ons lichaam en hebben een enorm groot effect op onze gezondheid. Alleen…. het menselijk lichaam maakt deze vetzuren niet zelf aan. En daar gaat het vaak mis.

Het gigantische onevenwicht in Westerse voeding

Een veelvoorkomend voedingspatroon hier in de Westerse landen bestaat voornamelijk uit omega 6-vetzuren.

Omega 6, waaronder linolzuur, vind je voornamelijk in plantaardige oliën, noten en zaden en ook in bewerkte voeding.

In Westerse voeding ontbreekt het vaak aan omega 3, een meervoudig onverzadigd vetzuur dat we vooral terugvinden in zeevoedsel.

Vooral omega 6 dus, en te weinig omega 3. Dit onevenwicht kan leiden tot een verstoorde immuunrespons, ontstekingen en diverse gezondheidsproblemen, zoals hartziekten, obesitas, diabetes, depressies en huidproblemen.

3 redenen waarom een goeie balans tussen omega 3 en omega 6 essentieel is

1. Een krachtige immuniteit

Een goede balans tussen de vetzuren omega 3 en omega 6 is cruciaal. Deze balans zorgt voor een goede werking van je immuniteit en lokte snelle immuunreacties uit. Een disbalans gaat immuunreacties vertragen, wat leidt tot ontstekingen in het lichaam. Pijn en ziektes volgen.

2. Zwangere vrouwen

Omega 3-vetzuren zijn ook heel belangrijk voor zwangere vrouwen, omdat ze helpen bij de ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en de ogen van de baby.

3. Meer energie

Daarnaast zijn omega 3-vetzuren goed voor onze celmembranen. Ze helpen de cellen beter te werken en verminderen ontstekingen. Als we genoeg omega 3 binnenkrijgen, voelen we ons vaak energieker en ondersteunen we onze gezondheid.

Waar vind Je omega 3?

In het Westen eten we vaak omega-3-arm. We kunnen hier gelukkig wat aan doen! Er zijn tal van voedingsbronnen waaruit we omega 3 kunnen halen om ons voedingspatroon te verrijken en verstevigen.  

Vis

Eet je graag eens vette vis? Dan zit je goed. Zalm, makreel en sardines zijn belangrijke bronnen van omega 3.  

Plantaardige bronnen

Je vindt omega 3 ook terug in heel wat plantaardige voeding, zoals lijnzaad, chiazaad, walnoten en hennepzaad.

Is voldoende vis eten de oplossing?

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat veel vis eten niet altijd voldoende is. Soms zijn aanvullende maatregelen nodig, zelfs als vis regelmatig op je menu staat. Ik eet bijvoorbeeld vaak vis, maar merk dat het nodig is om mijn omega 3-status aan te vullen met zuivere oliën. Ik laat me hierbij ondersteunen door tests om ervoor te zorgen dat ik de optimale niveaus behoud voor mijn gezondheid.

Heb je lichamelijke klachten of pijn? Kijk holistisch!

In een wereld waarin ons voedingspatroon vaak uit balans is, is het essentieel om aandacht te besteden aan de vetzuren die we binnenkrijgen. Door te streven naar een evenwichtige inname van omega 3 en omega 6, kunnen we onze gezondheid optimaliseren en een leven vol vitaliteit en welzijn creëren.

Ik ben ervan overtuigd dat gezondheid begint op cellulair niveau, en dat gezonde cellen de basis vormen voor een gezond lichaam en een evenwichtig leven, waarin we vol energie kunnen genieten van elke dag.

Ben jij ook op zoek naar innerlijke vrede, rust en balans? Laten we dit samen bereiken!

Heb je nog vragen over omega 3-vetzuren of hoe je ze kunt integreren in jouw levensstijl? Of heb je vaak last van pijn of ontstekingen? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen of langs te komen in de praktijk in Opwijk of Oostende.

Het Balanshuis draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders