Bruin of beige vetweefsel: gezond of niet? - Het Balanshuis
Koude prikkel

Bruin of beige vetweefsel: gezond of niet?

Koude prikkel

Bruin of beige vetweefsel in je lichaam: gezond of niet?

Wit, bruin en beige vetweefsel zijn verschillende soorten vetweefsel die voorkomen in het lichaam van mensen.

Wit vetweefsel, ook wel bekend als witte adipocyten, is de meest voorkomende soort vetweefsel en heeft als functie het opslaan van energie in de vorm van vet. Het is te vinden onder de huid en rond de organen in het lichaam. Wit vet registreert of er te weinig energie in het lichaam is.  Is er voldoende aanwezig gaan we energie opslagen in de witte vetcellen voor tijden dat er tekorten zijn.  

Bruin vetweefsel, ook wel bekend als bruine adipocyten, is minder vaak aanwezig dan wit vetweefsel en heeft als functie het genereren van warmte door middel van het verbranden van vetten.  Bruin vet is eigenlijk ons intern kacheltje.  Het wordt voornamelijk gevonden bij baby’s en houdt hun lichaam warm.

Beige vetweefsel, ook wel bekend als beige adipocyten, is een soort vetweefsel dat ontstaat uit wit vetweefsel als reactie op kou of lichaamsbeweging. Het heeft eigenschappen van zowel wit als bruin vetweefsel en kan energie opslaan en verbranden om warmte te genereren.

Wit vetweefsel wordt geassocieerd met obesitas en gezondheidsrisico’s, terwijl bruin en beige vetweefsel worden geassocieerd met een betere metabolische gezondheid en gewichtsbeheersing.   Te veel wit vet is ronduit gevaarlijk en we kunnen daar chronische laaggradige ontstekingen van krijgen.   Dit heeft tot gevolg dat ons immuunssysteem continue actief blijft wat kan leiden tot het metabole syndroom, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en andere ziekten.

Er zijn verschillende manieren om de activiteit van beige vetweefsel te stimuleren en zo het metabolisme te verhogen. Hier zijn een paar suggesties:

  1. Koude blootstelling: Wanneer ons lichaam aan kou wordt blootgesteld, wordt de activiteit van beige vetweefsel gestimuleerd omdat het helpt om ons lichaam warm te houden. Je kan je ochtenddouche afsluiten met 2 à 3 minuten koud water of een ijsbad nemen om deze reactie op te wekken. Misschien wel bekend als de Wim Hof methode.
  2. Lichaamsbeweging: nuchter bewegen een half uur voor het ontbijt met een matige intensieve inspanning.
  3. Gezonde voeding: Het eten van een gezond dieet dat rijk is eiwitten, groenten, fruit en gezonde vetten kan ook helpen de activiteit van beige vetweefsel te stimuleren. Een dieet dat rijk is aan suikers en bewerkte voedingsmiddelen kan de activiteit van beige vetweefsel daarentegen juist verminderen.
  4. Stressreductie: Stress kan het metabolisme vertragen en de activiteit van beige vetweefsel verminderen. Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen kan helpen om stress te verminderen en de activiteit van beige vetweefsel te stimuleren.
  5. Intermittend vasten: minimaal 12 – 14 uur niet eten stimuleert het omzetten van wit vet naar beige vet.  Als er een tekort is aan energie, zorgt dit ervoor dat de vetverbranding omhoog gaat, en zo krijg je meer energiecentrales in je cellen.   Je kacheltje gaat verbranden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het Balanshuis draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders