Ei: kan ik elke dag wel een eitje eten? - Het Balanshuis
Elke dag een eitje?

Ei: kan ik elke dag wel een eitje eten?

Elke dag een eitje?

Kan ik elke dag wel een eitje eten?

Regelmatig krijg ik de vraag zijn eieren wel gezond, en heeft het geen invloed op mijn cholesterol? En kan ik wel elke dag een eitje eten?

Hieronder geef ik je verschillende redenen waarom het eten van eieren wel gezond is:

Hoge biologische waarde

Eieren hebben een hoge biologische waarde, wat betekent dat het eiwit in een ei een hoog niveau van essentiële aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft om nieuwe eiwitten op te bouwen.  Er is geen enkele lichaamsfunctie waar men geen aminozuren en eiwitten voor nodig heeft.   Het wit van een ei kan zeer gemakkelijk opgenomen en verwerkt worden door ons lichaam.  Essentiële aminozuren zijn aminozuren die het lichaam niet zelf kan produceren en die via de voeding moeten worden verkregen.

Vitaminen en mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen

Eieren bevatten bovendien ook veel andere belangrijke voedingsstoffen buiten de vitamines en mineralen.   In een ei vind je vitamine D, A, vitamine B’s en biotine.   En verschillende mineralen zoals zink, selenium, magnesium en ijzer vinden we terug in eieren.  Een heel belangrijke essentiële voedingsstof is choline.   Deze behoort tot de familie van de B-vitamine’s.    Choline is een belangrijke bouwstof voor de aanmaak van acetylcholine. Dit is een neurotransmitter die betrokken is bij het overdragen van prikkels in je hersenen. Hij is belangrijk voor je geheugen, spiercontrole en stemming.  Choline is niet enkel belangrijk voor het zenuwstelsel maar ook voor de lever. 

Lecithine

Lecithine, ook wel bekend als fosfatidylcholine, is een vetachtige stof die van nature voorkomt in ons lichaam en in voedingsmiddelen zoals eieren. Een van de belangrijkste functies van lecithine is het helpen bij het transport van vetten in het lichaam. Het emulgeert vetten, waardoor ze beter oplosbaar zijn in water en gemakkelijker door het lichaam kunnen worden opgenomen. Dit kan helpen bij het voorkomen van de opbouw van vet in de bloedvatenwand, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Daarnaast speelt lecithine ook een belangrijke rol in de hersenen. Het is een belangrijk onderdeel van celmembranen en het speelt een rol bij de overdracht van zenuwimpulsen. Een tekort aan lecithine kan leiden tot cognitieve stoornissen, zoals geheugenproblemen en verminderde concentratie.

Goede vetten

Eieren zijn inderdaad een goede bron van essentiële vetten, eiwitten en een aantal belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Het is waar dat vetten belangrijk zijn voor een goede gezondheid, maar het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alle vetten gelijk zijn.

Omega-3-vetzuren zijn een specifiek type essentieel vetzuur dat belangrijk is voor de gezondheid van het hart, de hersenen en de ogen. Veel mensen krijgen niet genoeg omega-3-vetzuren binnen via hun dieet, dus het is een goed idee om voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan deze vetzuren.

Eieren die verrijkt zijn met omega-3 worden vaak geproduceerd door kippen die gevoed worden met voer dat rijk is aan omega-3-vetzuren, zoals lijnzaad. Dit kan resulteren in eieren met hogere niveaus van omega-3-vetzuren dan traditionele eieren. Het is echter belangrijk om op te merken dat de hoeveelheid omega-3 in deze eieren kan variëren, afhankelijk van de voeding van de kippen.

Columbus eieren zijn een voorbeeld van eieren die verrijkt zijn met omega-3, maar andere huismerken kunnen ook omega-3-eieren aanbieden. Het is altijd een goed idee om de etiketten te lezen en te kijken naar het omega-3-gehalte om de beste opties te vinden.

Verzadiging

Ja, dat klopt! Eieren bevatten een aantal voedingsstoffen die helpen bij het reguleren van de eetlust en het bevorderen van een verzadigd gevoel, zoals eiwitten, gezonde vetten.

Eiwitten helpen om hongergevoelens te verminderen en zorgen langer voor een vol gevoel.

Bovendien bevatten eieren gezonde vetten, zoals onverzadigde vetten, die langzaam worden verteerd en helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit kan ook bijdragen aan het verminderen van hongergevoelens en het bevorderen van een verzadigd gevoel.

Cholesterol

Hoewel het waar is dat eieren cholesterol bevatten, hebben studies aangetoond dat het eten van eieren niet noodzakelijk het cholesterolgehalte in het bloed verhoogt. In feite kan een matige consumptie van eieren zelfs gunstig zijn voor de gezondheid van het hart en het cholesterolgehalte.

Zoals u al zei, bevat lecithine in eieren fosfolipiden die helpen bij het verminderen van cholesterol dat aan de bloedvaten blijft kleven. Bovendien hebben studies aangetoond dat de consumptie van eieren kan helpen om de lipide- en lipoproteïne-niveaus in het bloed te verbeteren, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van het hart.

Het is ook belangrijk op te merken dat de lever inderdaad minder cholesterol aanmaakt bij het eten van eieren. Dit komt omdat de lever cholesterol uit voeding gebruikt om galzuren te produceren, die worden gebruikt bij de vertering van vetten in de darmen. Wanneer de lever cholesterol uit eieren gebruikt, vermindert het de productie van nieuw cholesterol.

Van mij mag je elke dag een eitje eten :)!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het Balanshuis draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders