Buikvet, insuline en balans - Het Balanshuis
Balans in Opwijk - diëtiste Nadine

Buikvet, insuline en balans

Buikvet, insuline en balans

Hoe dikwijls stop jij per dag, bewust of onbewust, eten in je mond? Zelf heb ik jaren gevochten tegen eten terwijl ik eigenlijk de hele dag door at en op de momenten dat ik niet at, er wel aan dacht.

Door heel de dag door te eten, maak je  het jouw lichaam wel heel erg moeilijk om in balans te zijn.

Elke keer je eet, start  jouw lichaam een proces om opnieuw in balans te komen.  In dit proces draait alles om een stabiele bloedsuikerspiegel.  Wanneer je dit proces begrijpt, zal het makkelijker voor je voor je zijn om minder en anders te eten en zal je je lichaam dankbaar zijn voor het werk dat het voor jou verricht.

Elke keer jij een koekje, een boterham, een plakje cake of een flink bord aardappelen(=koolhydraten & suikers) eet, begint je lichaam te werken. De glucose die in deze voedingsmiddelen zit, wordt verteerd in je darm en dan opgenomen in je bloed, zo beïnvloedt wat je eet jouw bloedsuikerspiegel. Jouw lichaam wil je bloedsuikerspiegel in balans houden, dit is namelijk nodig om gezond te blijven. Een verstoorde bloedsuikerspiegel geeft tal van klachten (waarover je meer leest in een latere blog)

Elke keer je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel en maakt je lichaam het hormoon insuline aan.

Dat gebeurt in je pancreas (alvleesklier).De insuline zet de glucose om in energie die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het overschot van de glucose wordt opgeslagen in je lever en spieren onder de vorm van glycogeen.  Zit er daar ook genoeg glucose, dan wordt de rest opgeslagen als buikvet.

Wanneer onze bloedsuikerspiegel daalt, door een aantal uur niet te eten zorgt het hormoon glucagon ervoor dat dat de glycogeen die in de spieren en de lever is opgeslagen, omgezet wordt naar energie zodat je lichaam optimaal kan blijven functioneren.

Het lijkt of heel dat proces in jouw lichaam gebeurt zonder dat je het merkt, maar dat lijkt alleen maar zo.. het kost je lichaam, jou dus energie, veel energie en het levert je buikvet op.

SAMENGEVAT: wat je teveel eet wordt opgeslagen als buikvet en bovendien vraagt het van jou en je lichaam kostbare energie  Je herinnert je vast wel een feestje waar de helft van de feestgangers na een uitgebreide maaltijd in slaap vielen in de zetel en de rest van het feest misten.

Nieuwsgierig geworden? Volg me op facebook en Instagram om geen enkele blog te missen!  Deel mijn pagina zodat ook jouw vrienden me kunnen volgen.

Kan je niet wachten om  aan de slag te gaan? Aarzel niet  en boek een afspraak.

2 reacties op “Buikvet, insuline en balans”

  1. Super content dat ik in augustus gestart ben bij Nadine. Ik ben ondertussen al enkele kilo’s kwijt. Maar het belangrijkste is dat ik mij veel beter in mijn vel voel, heb pakken energie. Bij Nadine krijg je ook een correcte opvolging met verslag en begeleiding. Nadine leert je anders eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het Balanshuis draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders