3 Redenen waarom diëten niet werken
Je kent het wel. Plots staat de zomer voor de deur en haal je alles uit de kast om er fleurig bij te lopen. Alleen, zit je niet zo lekker in je vel. Misschien wat onzeker door het getal op de weegschaal. Vol goede moed stort je je op een uitgekiend (crash)dieet, om last minute je streefdoel te halen. En om toch maar te kunnen stralen op die vakantiefoto’s. Klinkt herkenbaar? Je bent niet alleen. Maar laten we de luchtbel meteen doorprikken. Diëten werken niet. Waarom dat precies zo is, leg ik je uit in dit blogartikel.
1. Je verliest spiermassa en vertraagt je metabolisme
Laten we beginnen bij de basis. Je valt af door minder calorieën te eten dan je verbruikt op een dag. In een (crash)dieet schrap je ingrediënten en sla je maaltijden over dat het een lieve lust is. Terwijl het hongergevoel knaagt en je humeur keldert, vliegen de kilo’s er in recordtempo af. En dat motiveert dan weer om nog even op de tanden te bijten.
Ondanks dat jij vreugdesprongetjes maakt bij het zien van de weegschaal, is je lichaam allesbehalve in feeststemming. Doordat er zo weinig voedingsstoffen binnenkomen, beslist je lichaam om extra spaarzaam te zijn en spiermassa aan te spreken in plaats van vetmassa. Die overlevingsmodus vertraagt ook je metabolisme en zorgt ervoor dat je steeds minder calorieën verbruikt. Gevolg? Je moet jezelf nóg meer uithongeren om resultaat te boeken. En dan loert een vreetbui al snel om de hoek.
2. Je komt terug aan door het jojo-effect
Je ziet het wel vaker. Zolang je een (crash)dieet volgt, verlies je kilo’s. Of beter gezegd, vocht en spiermassa. Maar zodra je terug normaal eet, tikt de weegschaal weer mondjesmaat aan.
Door continu te diëten, kom je in een vicieuze cirkel terecht en ontstaat het beruchte jojo-effect. Dat is niet zo verwonderlijk. Ons lichaam is helemaal in de war, met voorsprong het verzadigingshormoon leptine. Zodra je genoeg gegeten hebt, stuurt dit hormoon via je cellen een signaal naar de hersenen en krijg je een verzadigingsgevoel. Maar (crash)diëten veroorzaken een soort kortsluiting, waardoor je hersenen ongevoelig worden voor deze signalen. We noemen dit ook wel leptineresistentie. De rest van het verhaal kun je wel raden. Het hongergevoel blijft en is amper te stillen. Daardoor kun je de hele dag door eten. Met alle gevolgen van dien.
3. Je pakt je denkpatronen en oude gewoontes niet aan
Na enkele weken verdwijnt je motivatie zienderogen en hou je het (crash)dieet voor bekeken. De volgende stap is dat je langzaam maar zeker hervalt in je oude gewoontes. Die zijn vaak gekoppeld aan emoties en sociale gelegenheden. Even pauzeren? Daar hoort een smeuïge koffie bij met een koekje. Zware dag op het werk? Dan verdien je een lekkere aperitief mét hapjes. Schuldgevoelens? De snoepkast biedt troost. Voor je het weet, sluipen deze patronen in je dagelijks leven zonder erbij na te denken. Zolang je die niet grondig aanpakt, is er weinig ruimte voor verandering.
Verander je levensstijl door bewust te eten
Lang verhaal kort. (Crash)diëten werken enkel op zeer korte termijn en plegen roofbouw op de werking van je lichaam. En daarna is het een kwestie van tijd, voordat de kilo’s en oude gewoonten hun comeback maken.
Wil je blijvend kilo’s verliezen? Dan is het belangrijk om niet enkel je eetpatroon, maar ook je motivatie en mindset onder de loep te nemen. Als diëtiste leer ik je niet diëten, maar creëren we een nieuwe levensstijl waarbij je de juiste balans vindt tussen bewust eten en puur genieten.
Ben je er helemaal klaar voor? Super!
Vul het contactformulier om er samen in te vliegen.
Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met onderstaande knop via Social Media zodat ook jouw familie en vrienden toegang krijgen tot deze waardevolle informatie.