In deze maatschappij worstelen veel mensen met slaap. Wist je dat ongeveer 1/3 van de mensen lijdt aan een chronisch slaaptekort? Dat wil zeggen dat je minder dan 7u goede slaap per nacht hebt. Je staat er misschien niet bij stil, maar dit heeft vele onderschatte gevolgen voor je gezondheid, je gemoedstoestand en je gewicht.
Als orthomoleculair voedingsdeskundige wil ik in deze blog even dieper ingaan op de invloed van slaaptekort op jouw gewicht, je gezondheid en je levenskwaliteit. Want het gaat niet alleen over wat je eet of hoeveel jij beweegt. Zonder goede slaap maak je het je jezelf veel moeilijker om je goed te voelen in je vel.
Slaap, het krikt je levenskwaliteit zo omhoog! Dit is waarom…
Slaap is veel meer dan alleen rust voor het lichaam. Het is een essentieel biologisch proces dat invloed heeft op vrijwel elk aspect van ons leven. Een goede nachtrust is nodig voor het herstel van ons lichaam op fysiek en emotioneel niveau. Het beïnvloedt onze hormonen, ons immuunsysteem, onze stemming, ons gewicht, ons libido en zelfs onze herinneringen.
Slaap vormt de basis van onze dagelijkse ervaringen, beïnvloedt onze besluitvorming, reguleert onze impulsbeheersing en speelt een cruciale rol in onze relaties en heeft een aanzienlijke invloed op ons stressniveau.
Het verband tussen slaaptekort en gewichtstoename
Onderzoek toont aan dat mensen die regelmatig te weinig slapen of lijden aan een chronisch slaaptekort, een verhoogd risico lopen op gewichtstoename en obesitas. Dit heeft deels te maken met de invloed van slaaptekort op onze hormonen. Een gebrek aan slaap verhoogt de productie van het hongerhormoon ghreline en vermindert de niveaus van het verzadigingshormoon leptine, waardoor we meer trek hebben in ongezonde snacks en moeite hebben om ons verzadigd te voelen.
Te weinig slaap heeft een onmiddellijk effect op onze bloedsuikerspiegel, met alle gevolgen vandien… Het zorgt voor een verstoord metabolisme en dit kan leiden tot de opslag van overtollig vet, vooral rond de buikstreek.
Let jij op je voeding en beweeg je regelmatig, dan verlies je meestal gewicht. Maar… bij een slechte slaap blijkt dit gewichtsverlies grotendeels te bestaan uit spiermassa i.p.v. vetmassa! Geef toe, toch zonde na al die inspanningen…?
3 andere gevolgen van slaaptekort op jouw gewicht en gezondheid
- Verzwakt immuunsysteem (en alle gevolgen van dien…)
Wist je dat een goede nacht slaap allerlei toxines die Alzheimer veroorzaken uit je lichaam verwijdert? Omgekeerd kun je dus stellen dat te weinig slaap ziektes als Alzheimer mogelijks in de hand werkt. Waarom? Een chronisch gebrek aan slaap verzwakt immers ons immuunsysteem en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, insulineresistentie, diabetes type 2, depressie en cognitieve achteruitgang.
- Verlaagd libido en andere hormonale klachten
Slecht slapen verstoort onze hormoonhuishouding. Het testosterongehalte bij mannen (o.a. goed voor spieropbouw en libido) daalt drastisch bij slaaptekort. (Peri)menopauzeklachten en pms bij vrouwen verergeren.
- Stress, stress, stress
Bovendien kan slaapgebrek leiden tot verminderde concentratie, prikkelbaarheid en verminderde reactietijd, wat de algehele kwaliteit van ons leven kan beïnvloeden. Dit zorgt dan weer voor stress, een hogere insulinegevoeligheid,… Zo bevinden we ons snel in een vicieuze cirkel.
Een eindeloze lijst van redenen waarom we naast gezonde voeding, stressreductie en lichaamsbeweging onze slaapkwaliteit eens serieus onder de loep moeten nemen.
Slaap jij als een roosje?
In mijn volgende blog geef ik allerlei suggesties over hoe je je slaapkwaliteit stap voor stap kunt verbeteren.
Hier alvast een eenvoudige en algemeen bekende tip: probeer eens na 10 à 11h ’s ochtends geen koffie meer te drinken. De opwekkende gevolgen van cafeïne gaat in golven en werkt tot 12 uur lang. Dus je tasje koffie bij je lunch kan er wel degelijk voor zorgen dat je ’s nachts ineens wakker schiet. Dit wilt niet zeggen dat je geen koffie meer mag drinken. Koffie heeft immers ook veel gezondheidsvoordelen. Geniet ervan!
Wist je trouwens dat schaapjes tellen totaal geen zin heeft? Meer hierover in mijn volgende blog…